Dyslexia Font | BG EN

TimeHeroes

Do more good.
What is TimeHeroes?

Search:

Sorry, this mission is not available in English.

Click here to browse all available missions in English.

Дари кръв за тези, които даряват живот

Дари кръв за тези, които даряват живот

Какво?

Кръводаряването е хуманен, безвъзмезден акт на милосърдие и човешка солидарност към всеки, който страда от тежко заболяване или е пострадал при инцидент. Акцията е част от кампанията "World Blood Donor Day 2014", посветена на осигуряването на достатъчно кръв за спокойно раждане. По данни на Световната здравна организация, всеки ден по света 800 жени умират от усложнения, възникнали по време на бременността и раждането, затова и фокус на тазгодишната кампания по повод Световния ден за доброволно кръводаряване е "Безопасна кръв за тези, които даряват живот". В най-висок риск са младите майки, като водещата причина за смърт, заболеваемост и за дългосрочна нетрудоспособност, е тежкото кървене по време и след раждането.

Кръводаряването е полезно. То стимулира процеса на обновяване на кръвните клетки и увеличава защитните сили на организма. По напълно безопасен начин кръводарителят дарява 450 мл кръв.

Кой?

Българска организация за доброволно кръводаряване, TimeHeroes и SOHO

Защо?

България е на едно от последните места по доброволно кръводаряване в Европа, а всеки ден повече от 500 българи имат нужда от кръв.

Кога и къде?

5 юли, между 10:00 и 15:00 ч., SOHO (София, ул. Искър 4).
ВАЖНО: Натисни бутона "Включи се", за да се регистрираш и укажеш от колко часа ти е удобно да отидеш.

Кой може да дари кръв?

Всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 г. с тегло над 50 кг, за когото лекар прецени, че кръводаряването не застрашава здравето му и дарената от него кръв е безопасна за болните, които се нуждаят от нея.

Кой не може да дари кръв?

Не се допускат хора, които страдат от заболявания като СПИН, хепатит, сифилис, туберкулоза, токсоплазмоза, бруцелоза, отосклероза и Мениеров синдром, бронхит, алергии, хроничен остеомиелит и деформации на костите, ревматизъм, язва на стомаха или дванадесетопръстника, псориазис, екземи по кожата, глаукома и т.н.. Не се допускат още жени, които са бременни, кърмещи или в цикъл, хора с нови татуировки и пиърсинг, хора, които приемат антибиотици или други медикаменти. Противопоказни са всички остри заразни болести (през време на боледуването и реконвалесцентния период). Хората, които са имали контакт със заразно болни – за период, равен на инкубационния, също не могат да даряват кръв. Проблем е наличието на сърдечно-съдово заболяване, тропически инфекции, костно-мозъчни, бъбречни и чернодробни проблеми. Кръводаряване не се извършва и в случаи, когато по преценка на лекаря или освидетелстващото лице този акт на съпричастност представлява опасност за здравето на дарителя.

Храна?

На всички безвъзмездни кръводарители се осигурява пакет с подкрепителна закуска.

Здравословни рискове?

Всички консумативи, които се използват по време на кръводаряването, са индивидуални, стерилни и за еднократна употреба. Не съществува никаква възможност от заразяване със СПИН или друга инфекция, предавана по кръвнен път.

Възстановяване

Количествено кръвта се възстановява за около едно денонощие, а качествено – за 3-4 седмици.

Кръводарителят получават 2 дни платен отпуск (чл. 157, ал. 1, т. 2 от Кодекса на труда), подкрепителна закуска и подарък, а при изрично изявено желание и резултатите от направените изследвания за СПИН, хепатит В и С, сифилис и кръвна група.

Имаш въпроси?

Задай ги на [email protected] или във фейсбук

Как да се включа?

Натисни бутона "Включи се", ще бъдеш отведен към кратък формуляр, където да посочиш кога е най-удобно за теб да дариш кръв.

// снимката е от Benjamin Chan

Registration closed

Stories

No stories published.

Once a mission you participate in ends, you can tell us how it went in a couple of sentences ("it was great" won't do).

It's simple: after the end we send you instructions - follow them. This way you earn points and rise in rank , others get inspired and we're all happy.

Questions

Something's not clear? Ask, we answer quickly.

  • Sophie Yotova

    Sophie Yotova

    Здравейте,

    Късно ли е вече да се регистрирам за кръводарителската акция утре?

    Благодаря

Please, register on TimeHeroes.org before you submit a question. If you're already a hero, login .