Dyslexia Font | BG EN

TimeHeroes

Do more good.
What is TimeHeroes?

Search:
Събери интересни истории за миналото на твоето населено място

Събери интересни истории за миналото на твоето населено място

Какво?

Кой?

Защо?

Къде?

Нужни умения?

Нужна екипировка?

Транспорт?

Храна?

Здравословни рискове?

Ако е лошо времето?

Как да участвам?

Натисни зеления бутон "Ще участвам" и следвай инструкциите.

// снимката е оттук

I will do it!

Hero, by joining this mission, you agree that your e-mail and your name will be shared with the organizer of the mission, so that he can contact you if needed. Your data will NOT be shared with anyone else. See our privacy.

Join mission!

Stories

Once a mission you participate in ends, you can tell us how it went in a couple of sentences ("it was great" won't do).

It's simple: after the end we send you instructions - follow them. This way you earn points and rise in rank , others get inspired and we're all happy.

 • Liliia Lukova

  Liliia Lukova

  Казвам се Лилия Лукова.Бих искала да споделя една родова история,която не е уникална,защото може би много семейства в България имат подобна случка,но е вълнуваща и поучителна,носеща смирение и вяра.Ще разкажа за брата на моя дядо-Леонид.За него почти не се говореше,знаехме,че е убит през Втората Световна война и толкова.Но този дядо ни "потърси"след точно 70 години.На 07.05 .2015 г.дадоха електронен достъп до ЦДА. Аз реших да се поровя и написах Леонид в отдел ВСВ. Изведнъж излезе името ,полк и мястото,където е загинал. А след броени часове се навършваха точно 70 години от смъртта му. Настръхнах.Отбелязахме паметта му с некролог ,цветя на градския паметник на жертвите от ВСВ и трисагий. След година един съсед ни подаде стара снимка на млад войник. Отзад пишеше името на дядо Леонид.Така започнахме да запълваме празното му място.Сега имам мисия.Да посетя военните гробища в с.Св.Маргарита в Австрия и да донеса пръс от там,която да положа в гроба на майка му,за да са заедно навеки.Факт е ,че дядо Леонид е бил убит при вече завършила война,писал е ,че се връща и да го чакат с цветя.Майка му умира с думи на уста"върнете ми детето".Дано успея да свърша тази мисия.Да "събера " майка и син ,дори и в отвъдното.Мисля си ,днес колко младежи на 23 г.биха отдали живота си без да искат нищо в замяна,дори и да ги помнят идните поколения.И за мечтата просто да се завърнеш в бащината къща.

 • S'bina Eftimova

  S'bina Eftimova

  Здравейте!
  Смятам, че е необходимо повече хора да помислят за родовата си история. Чрез кратки разкази и фотографии, понякога можем да съхраним истории, които времето ще оцени. Моето село е малко, вече пусто и тъжно. Сигурна съм, че спомените ми за моите предци, ще останат и за следващите поколения.

 • Madlen Asparukhova

  Madlen Asparukhova

  СЪЗДАВАНЕ НА ЧИТАЛИЩЕТО В СЕЛО ГЪМЗОВО
  Село Гъмзово се намира в Северозападна България, в община Брегова, област Видин. Това е мястото, което аз и още около 1000 души /по последно преброяване от 2001 г./ наричаме свое родно село.
  Огромен принос за културния живот и поддържането на духа в селото има Народно читалище "Просвета - 1928". Въпреки че официално то е създадено през 1928 г., опити за осъществяване на идеята за читалище има от 1921 г. от учителите Асен Бъчваров и Благой Христов. Правителство на Александър Цанков обаче ограничава културно-просветната дейност и опитите за създаването на читалище са прекратени до 1926 г.Тогава, отново учители, все още без официално разрешение, поставят табела до сградата на общината, като възнамеряват да нарекат читалището „Светлина”. За съжаление, това се превръща в поредния неуспешен опит, тъй като нямат нито официално учредяване, нито ръководство.
  Следващите две години никой не се осмелява да предприеме нищо, докато през 1928 г. главният учител Михаил Живодаров свиква събрание за учредяване на читалището в старобитна училищна сграда с три стаи. Инициатори са още: Младен Горанов, Иванка Горанова, Стефан Иванов, Никола Стоянов, Никола Чуков, Иван Йончев и Предо Журебанов. Те решават да наименуват новооснованото читалище „Просвета”.
  Но трудностите не свършват дотук. Предстои да се реши още един сериозен проблем, а именно – къде да се помещава читалището. В началото, за временно решение, се приеме читалището да бъде в една стая в къщата на Флоро Станков. Къщата е била разположена в центъра на селото и е била удобна за тази цел. По-късно читалището се премества в сграда, намираща се в дворното място на Станко Костадинов, където се открива и вечерно училище. През 1947 г. читалището официално е преместено в сградата на старото училище и вече разполага с голяма стая за библиотека, салон и сцена.
  Първоначално се прави абонамент за вестници и списания от личните средства на основателите, но по-късно се организират акции за събиране на помощи от населението. Гъмзовчани откликват и не след дълго дейността на новосъздадената културна институция се разширява. В периода 1930 – 1944 г. все повече млади хора се включват в дейността на читалището. Към 1952 г. в читалището вече има: смесен хор, две танцови групи /разделени по възраст/ и театрална трупа. Фондът на библиотеката се обогатява своевременно – по това време тя разполага с над 1000 тома.
  Към днешна дата, читалището в Гъмзово е удостоено с голямото отличие на Министерството на културата "Златен век" - печат на цар Симеон Велики и специални грамоти за приноса в опазването и популяризирането на националната културна идентичност. Ансамбълът за изворен фолклор "Гъмза" е част от Националната листа на елементите на нематериалното културно наследство в сферата "Традиционно танцуване и традиционни детски игри" в списъка на ЮНЕСКО.

 • Reni Georgieva

  Reni Georgieva

  Здравейте, изпратих моята история, въпреки, че имах затруднения между това което като изисквания има написани тук и това което реално видях сложено в картата. Очаквам рецензията Ви одобрена ли е историята ми :) Успех на всички

 • Borislav G'ochev

  Borislav G'ochev

  Някъде горе, около върховете на Средна гора се издигала крепост. Тя се наричала Красново и е предшественик на днешното село Красново. Когато дошли турците, започнали да грабят и да убиват. Събрали цялото население на селото и ги завели в местност близо до крепостта. Избили всички хора от селото, с едно изключение - двамата овчари, които преди няколко дни отишли да пасат овцете. Когато се завърнали разбрали, че цялото население е избито. В тяхна памет те издълбани голям кръст върху камък близо до крепостта. Дълго време това се смятало за легенда, когато през 2016 година се спукала една от ВИК тръбите горе в планината. Отишли работници да поправят тръбата. На един от тях мо станало горещо и отишъл да си почине в близката гора. Там видял един голям камък, който решил да почисти от обрасли го мъх. След като го почистил видял Кръста. Легендата се оказала вярна.

Questions

Something's not clear? Ask, we answer quickly.

 • Reni Georgieva

  Reni Georgieva

  Здравейте, изпратих моята история, въпреки, че имах затруднения между това което като изисквания има написани тук и това което реално видях сложено в картата. Очаквам рецензия одобрена ли е историята ми :) Успех на всички

 • Khristo Georgiev

  Khristo Georgiev

  Здравейте.

  Аз също съм изпратил няколко интересни истории, които все още очакват одобрение. Моля да ги прегледате и ако е нужно ще нанеса корекции.

  Поздрави!

Please, register on TimeHeroes.org before you submit a question. If you're already a hero, login .