Dyslexia Font | BG EN

TimeHeroes

Do more good.
What is TimeHeroes?

Search:

Sorry, this mission is not available in English.

Click here to browse all available missions in English.

Прочети история на незрящи

Прочети история на незрящи

Какво?

Достъпът на незрящите до книги на български е сравнително ограничен, особено що се касае до аудиокниги, затова Съюзът на слепите в България - София стартира инициативата "Подари ми история". Включи се и ти - прочети на глас стихотворение, разказ, повест, роман, научна разработка и т.н., които харесваш, и ги запиши в mp3 формат на компютър, диктофон или телефон. За да е напълно ясно каква е целта на записа, прочети в началото следният текст: "Записът е предназначен за ползване от незрящи и е направен в рамките на инициативата на Съюза на слепите в София "Подари ми история". Съюзът на слепите в България ще публикува историята ти на достъпен за говорещи програми сайт, от който всеки незрящ може да я изтегли.

Кой?

Съюз на слепите в България - София

Защо?

Незрящите могат да възприемат текстовата информация по три основни начина – чрез брайловата азбука, чрез компютър с помощта на говорещ софтуер и прослушвайки аудиофайлове. Гласът на софтуера звучи електронно и сухо - съвсем различно е да слушаш интересен текст, прочетен от човек, който се старае.

Къде?

Навсякъде

Нужни умения?

Няма никакви ограничения, свързани с възраст, дикция, изразителност и скорост на четенето. Важни са ентусиазмът и съпричастността.

Авторски права?

Инициативата не влиза в противоречие със Закона за авторското право и сродните му права. Чл. 24 от него гласи: "Без съгласието на носителя на авторското право и без заплащане на възнаграждение е допустимо: (...) 10. възпроизвеждането на вече разгласени произведения посредством Брайлов шрифт или друг аналогичен метод, ако това не се извършва с цел печалба".

Какво да прочета?

Организаторите силно препоръчват да се спреш на стихотворение, разказ, повест, роман и т.н., издадени преди повече от 3 г. Това не е срок, предвиден в българското законодателство, а по-скоро толеранс към хората от книжния сектор.

Преди да започнеш, първо провери дали произведението не е налично във фонотеката на Съюза на слепите, както и дали някой доброволец вече не го е заявил за записване или вече не го е записал.

Имаш още въпроси?

Прочети внимателно тук. Ако все пак не намираш отговора на своя, пиши на [email protected]

Как да участвам?

Натисни зеления бутон "Ще участвам" и следвай инструкциите.

// снимката е оттук

Registration closed

Stories

Once a mission you participate in ends, you can tell us how it went in a couple of sentences ("it was great" won't do).

It's simple: after the end we send you instructions - follow them. This way you earn points and rise in rank , others get inspired and we're all happy.

Questions

Something's not clear? Ask, we answer quickly.

 • Diyana Yosifova

  Diyana Yosifova

  Здравейте, имам един конкретен въпрос - ако искам да запиша цяла стихосбирка, кое е по-удачно - всяко стихотворение да е в отделен файл, или цялата стихосбирка в един файл? Благодаря!

 • Rositsa Dimitrova-Ioncheva

  Rositsa Dimitrova-Ioncheva

  Четох секцията "Въпроси и отговори" и там е пояснено: "16. Каква трябва да е продължителността на записите?
  Няма ограничение за общата дължина. Все пак, постарайте се отделните файлове да не надвишават 30-60 мин.
  17. На какъв принцип да разделям файловете?
  Може да ги разделите на глави, в зависимост от продължителността им или на страници. Желателно е, при по-големи произведения без обособени части, да не изчитате повече от 10 страници в един файл."
  С други думи, можете да запишете едно стихотворение в един файл или няколко стихотворения в един файл. Ако цялата стихосбирка е кратичка и с кратки стихотворения, предполагам, че можете да запишете и цялата в един файл. Успех!

 • Margarita Mitkova

  Margarita Mitkova

  Възможно ли е да се озвучи стихосбирка, която е издадена съвсем скоро? Има ли някакъв проблем с авторските права?

 • Stanislava Iordanova

  Stanislava Iordanova

  Здравейте, тъй като телефонът ми позволява да записвам само във формат mpeg4, ще мога ли да изпратя записите си ?

 • Margarita Mitkova

  Margarita Mitkova

  За преобразуване на файлове аз лично ползвам сайта zamzar.com, там спокойно можете да качите файла от вашия тел. и да получите на пощата си преобразуван според формата, който сте задали. Успех!

 • Bistra Ivanova

  Bistra Ivanova

  Маргарита, в мисията пише: "Организаторите силно препоръчват да се спреш на стихотворение, разказ, повест, роман и т.н., издадени преди повече от 3 г. Това не е срок, предвиден в българското законодателство, а по-скоро толеранс към хората от книжния сектор." По отношение на авторските права също има повече инфромация в текста на мисията.

 • Mariian Petkov

  Mariian Petkov

  Здравейте!
  Ако запиша книга, която разделя на 10 отделни части, например, преди всяка част ли трябва да записвам началния, информативен текст, който е описан в изискванията? Въпросът ми е насочен по-скоро към записването на стихотворения от една стихосбирка в отделни файлове. Понякога текстът ще е едва ли не с дължината на самото стихотворение и... някак досадно ми се вижда :(
  Ако все пак изискването е точно такова - ОК, но ако е текстът да се записва единствено преди първата част от дадена книга е добре да знаем, за да не прекаляваме :)

 • Aleksandur Velkov

  Aleksandur Velkov (Съюз на слепите в България - София)

  Здравейте,
  Отговор на въпроса на Дияна Йосифова:
  Здравейте, имам един конкретен въпрос - ако искам да запиша цяла стихосбирка, кое е по-удачно - всяко стихотворение да е в отделен файл, или цялата стихосбирка в един файл? Благодаря!

  Ако записът на цялата стихосбирка не отнеме повече от час можете да я запишете наведнъж . Хубаво е, ако записвате стихотворение по стихотворение да слагате номерче пред всеки файл, за да е ясно кое след кое следва. Можете да запишете съобщението за инициативата както в началото на първия файл, така и като отделно файлче. Можете и да не се придържате съвсем конкретно към текста, а да кажете например следното: „Здравейте, казвам се Иванка Иванова и с удоволствие се включвам в инициативата на Съюза на слепите „Подари ми история“, съгласна съм това и други произведения, които запиша да се поместят в библиотеката на инициативата“.

 • Aleksandur Velkov

  Aleksandur Velkov (Съюз на слепите в България - София)

  Отговор на въпроса на Станислава Йорданова
  Здравейте, тъй като телефонът ми позволява да записвам само във формат mpeg4, ще мога ли да изпратя записите си ?
  Мога да добавя, че има и софтуер, който върши същата работа както и споменатия сайт, но ако не може да се справите сами с това няма проблем да изпращате файловете във формата, в който сте ги записали.

 • Aleksandur Velkov

  Aleksandur Velkov (Съюз на слепите в България - София)

  Отговор на въпроса на Маргарита Миткова:
  Възможно ли е да се озвучи стихосбирка, която е издадена съвсем скоро? Има ли някакъв проблем с авторските права?

  В случай, че познавате автора или издателя, може да говорите с някой от тях и ако те са съгласни бихте могли да направите записа. Иначе наистина не е за препоръчване.

More questions:

| Next > Last > >

Please, register on TimeHeroes.org before you submit a question. If you're already a hero, login .